TZO Lekenik

30°

Kulturna i prirodna baština

Bogatstvo narodnih običaja od zaborava je sačuvano od zaborava prije svega zbog aktivnih šest kulturno-umjetničkih društava koji njeguju izvorne pjesme, plesove i običaje našega kraja. Odlaze na brojne folklorne manifestacije u Hrvatskoj i inozemstvu, a neki su i sami organizatori istih. Tako se tijekom godine u Letovaniću za Jurjevo održava Smotra izvornog foklora Pokuplja, Posavine i Turopolja, u Lekeniku u jesen  Lekenički folklorni susreti i Lekeničke jeseni, u Vukojevcu se slavi Ivanje, a u Pešćenici Ime Marijino.

Kulturna baština sačuvana je od zaborava i u Letovaniću gdje u Etno zbirci Škofač zaštićenoj od Ministarstva kulture u tri čardaka možete vidjeti nekadašnji način života. Osim tih čardaka Božidara Škofača, još je njih desetak u nizu zaštićeno od strane Ministarstva kulture zbog sačuvanja narodne arhitekture

KUD Poculica Letovanić

Izvorno kulturno-umjetničko društvo «Poculica» Letovanić njeguje izvorni folklor Letovanića i njegove okolice; Turopolja, Posavine i Pokuplja. Društvo je osnovano 1975. godine. Temelj društva je njegov tamburaški sastav koji djeluje od 1970. godine i čiji članovi su inicirali osnutak KUD-a.
U KUD-u je trenutno aktivno 50 članova, kroz plesnu i tamburašku sekciju te pomladak.  Svake godine imaju više od 20 nastupa. U svojoj povijesti nastupili su na svim važnijim kulturno-umjetničkim manifestacijama, od Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova, Martinskih susreta, Valpovačkog ljeta, Požeškog festivala, Krapinskih popevki, TV emisije «Lijepom Našom» do Međunarodne smotre u Zagrebu.
Od 2003. godine organiziraju Izvornu smotru folklora Pokuplja, Posavine i Turopolja u sklopu proslave Jurjeva.
KONTAKT:
Predsjednik: Đurđica Kasajić,  Tel: 044/751-027, mob: 091/25-25-393,
E-mail: djurdjica.kasajic@sk.htnet.hr

IFG “Tamburica” Donji Vukojevac

Izvorna folklorna grupa Tamburica iz D. Vukojevca osnovana je 1975. godine.Trenutno broji 40 aktivnih članova u tamburaškoj, plesnoj i pjevačkoj sekciji te pomladak. Godinama bavi prikupljanjem tradicionalnih pjesama i plesova iz Turopolja i Vukomeričkih gorica. Također je sudjelovala na mnogim državnim i županijskim folklornim manifestacijama, te za svoj rad dobila zaslužena priznanja.
KONTAKT:
Franka Birek, predsjednik,  Tel: ++385(0)44 732035

KUD „Kolovrat“ Lekenik

Nakon 13 godišnje pauze, početkom 2005. god. pokrenut je rad KUD-a «Kolovrat» iz Lekenika. Društvo sada broji 50 aktivnih članova te pomladak s ciljem da na mlade generacije prenese kulturnu baštinu Turopolja, Posavine i Pokuplja, kroz narodne običaje te izvorne pjesme i plesove.
Godišnje nastupe na preko 20 manifestacija među kojima je i Županijska smotra u Martinkoj Vesi te EKO-ETNO sajam na Zagrebačkom velesajmu, a ostvarili su i dva međunarodna gostovanja. U 2006. godini u Njemačkoj te u 2007. u Makedoniji. Od 2005. organizatori su Lekeničkih folklornih susreta na kojima su ove godine nastupili i gosti iz Slovenije.
KONTAKT:
Marica Sigur, predsjednik, ++38544772033, ++385(0)983003326

KUD “Preslica» Pešćenica

Kulturno umjetničko društvo “Preslica” iz Pešćenice osnovano je 1981. godine te je u kontinuitetu djelovalo sve do 1991 kada zbog Domovinskog rata prestaju sa djelovanjem. Od 2005. godine “Preslica” se okupila u svom punom sastavu; svirači, pjevači, plesači. Sudjelovali su na svim Općinskim i Županijskim smotrama unutar  tadašnje države. Izvode i njeguju narodne pjesme i plesove Turopolja. U suradnji s RTL radiom “Preslica” je snimila i svoj prvi nosač zvuka sa 18 pjesama.

KONTAKT:
predsjednik Katica Perović, ++38544714 096

Opisni tekst fotografije

KUD Sv. Florijan, Poljana Lekenička

Kulturno-umjetničko društvo „Sv. Florijan“ iz Poljane Lekeničke osnovan je 2006. godine c ciljem da njeguje stare običaje, pjesme i plesove svojega kraja. Kao mlado društvo iz maloga mjesta, ne mogu se pohvaliti brojnim članstvom, ali njih 15 dovoljno je da sačuva kulturnu baštinu od zaborava.
KONTAKT:
Marica Kirin, predsjednik, ++385(0)44 772 090